Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen.
Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte.
Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. Maar de eerste maanden zijn ze nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste weken na de geboorte.
Beschermen jonge baby’s
De Gezondheidsraad heeft daarom onderzocht hoe jonge baby’s wel goed kunnen worden beschermd. Dat kan door vrouwen tijdens het 3e trimester van de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te geven. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.
De Gezondheidsraad heeft het advies gegeven aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om alle zwangere vrouwen een kinkhoestvaccinatie aan te bieden . De staatssecretaris besluit voor de zomer of hij het dit advies overneemt. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen de vaccinatie tegen betaling krijgen bij de huisarts of GGD.